Please note: You are viewing the unstyled version of this website. Either your browser does not support CSS (cascading style sheets) or it has been disabled. Skip navigation.

Presentation Files

  Email    Print  PDF  Change text to small (default) Change text to medium Change text to large

Day 1: November 12, 2012

08:45  Meeting Organization (15 min.)
Ken Buesseler, Woods Hole Oceanographic Institution
Mitsuyoshi Uematsu, University of Tokyo
(ppt) (pdf) ( mov)

09:00  Opening Remarks (15 min.)
Takashi Onishi, President, Science Council of Japan
( mov)

09:15  Fukushima Accident History/Overview: What happened? (30 min.)
Teruyuki Nakajima, University of Tokyo AORI & Science Council of Japan
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

10:00 Break

Radionuclides in Ocean: How much/what is in the ocean?
10:30  General introduction to marine radioactivity (30 min.)
Claudia Benitez-Nelson, University of South Carolina
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

11:15  Fukushima Results (30 min)
Ken Buesseler, Woods Hole Oceanographic Institution
Michio Aoyama, Meteorological Research Institute (JMA), Japan
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

12:00  Lunch

Radionuclides in Marine Biota & Radioecology: What and how much is in marine biota?
13:30  General introduction to marine radioecology (30 min.)
Scott Fowler, Stony Brook University
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

14:15  Fukushima Results (30 min.)
Nicholas Fisher, Stony Brook University
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

15:00 Break

15:30  Health Physics: Radiation health effects: Implication of low-level exposures (30 min.)
James Seward, Lawrence Livermore National Laboratory
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

16:15  Panel 1: Seafood safety: How do we assess the safety of seafood? (75 min.)
Koji Hasebe, Yomiuri Shimbun
Deborah Oughton, University of Oslo (ppt) (pdf) ( mov)
Takami Morita, Fisheries Agency (Japan) (ppt) (pdf) ( mov)
Kazuo Sakai, National Institute of Radiological Sciences (ppt) (pdf) ( mov)
Mitsuyoshi Urashima, Jikei University School of Medicine, Tokyo (ppt) (pdf) ( mov)
Moderator: Hiroyuki Matsuda, Yokohama National University

17:30 - 19:30  Poster Session & Reception
Basement Poster Room (002)


Day 2: November 13, 2012

09:00  Meeting Organization (15 min.)

09:15  Ocean Models: How far/fast does Fukushima contamination travel?
(30 min.)
Yukio Masumoto, JAMSTEC
Discussion (15 min.)
( mov)

10:00  Long-term Sources: To what extent are marine sediments, coastal groundwater, and rivers a source of ongoing contamination? (30 min.)
Jota Kanda, Tokyo University of Marine Science and Technology
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

10:45  Break

11:15  Economics: What are the economic costs of marine contamination? (30 min.)
Shunsuke Managi, Tohoku University, Sendai
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

12:00 Lunch

13:30  Risks: What are the risks associated with Fukushima contamination of the ocean? (30 min.)
Dale L. Preston, Hirosoft International Corporation
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

14:15  Ocean Policy: How do we consider the Fukushima accident from the perspective of Ocean Policy? (15 min.)
Hiroyuki Nakahara, Yokohama National University/Research Institute for Ocean Economics
(ppt) (pdf) ( mov)

14:30  Law & Policy: The Fukushima accident under international law and its implications for international ocean law and policy (15 min.)
Kentaro Nishimoto, Tohoku University, Tokyo
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

15:00  Communication & Risk: How can we improve communication of radioactivity and its associated risks with the public? (30 min.)
Toshio Katsukawa, Mie University
Discussion (15 min.)
(ppt) (pdf) ( mov)

15:30  Break

16:15  Panel 2: Communications: How does the media obtain scientific input and translate knowledge and risk to public? (75 min.)

Geoff Brumfiel, Nature( mov)
Martin Fackler, New York Times( mov)
Masakatsu Ota, Kyodo News ( mov)
Yuji Terashima, Fukushima Central Television ( mov)
Moderator: Mitsuo Uematsu, University of Tokyo
Panel 2 Discussion ( mov)

18:30  Symposium Summary (15 min.)
Ken Buesseler, WHOI ( mov)

18:45  Concluding Remarks (15 min.)
Fumiko Kasuga, National Institute of Health Science and Vice President, Science Council of Japan ( mov)

20:00  Conference Dinner
Sky Banquet Room SIRIUS, Tokyo Dome Hotel, 42nd Floor

Last updated: March 21, 2013
 


whoi logo

Copyright ©2007 Woods Hole Oceanographic Institution, All Rights Reserved, Privacy Policy.
Problems or questions about the site, please contact webdev@whoi.edu